Únor – měsíc finanční gramotnosti

21 března 2024

Během měsíce února si žáci prvního stupně užili nakupování ve svém vlastním supermarketu. Učili se hospodařit se svěřenou hotovostí, nakoupit a nenechat se ošidit milou paní prodavačkou. 

V 5. ročníku by chtěli prodávat kebab. Zjistili, že není úplně jednoduché určit cenu, za kterou by se to vyplatilo. Museli zjistit jaké suroviny budou potřebovat, za jakou cenu je nakoupí a pak rozpočítat na jednu porci. Dalo jim pěkně zabrat vážení, převody, dělení a přemýšlení, jak dosáhnout nejnižší ceny. 

Na druhém stupni si zkusili žáci vypočítat, za jak dlouhou dobu by si z kapesného naspořili na vysněný mobil. Prověřovali rodinný rozpočet, jaký příjem je potřeba pro fungování rodiny a kde je možné uspořit. Dozvěděli se, co je úvěr a jak je nebezpečné se zadlužovat. 

V hodinách zeměpisu zjišťovali, jaké měny jsou v různých státech, v dějepisu vytvořili historii platidel a o vývoji mincí prezentovali v nižších ročnících. V německém jazyce plánovali výdaje na školní výlet do Salzburgu, Norimberku a Vídně. 

V 8. a 9. ročníku si zkusili založit vlastní pekárnu. Měli vymyslet název, prodejní slogan, vypočítat cenu prodávaných koláčů a nalákat zákazníky nějakým marketingovým trikem. Každá skupina připravila prezentaci a snažila se získat uznání nejlepšího obchodníka. Počítali, jak se projevila inflace v cenách potravin. 

Další aktuality

Na pohodu do Dražíče

Hattrick výletů žáků 9. ročníku jsme dnes završili tzv. na pohodu. Prošli jsme...

Deváťáci v akci

V pořadí druhý závěrečný výlet deváťáků byl celkem akční. V pondělí ráno jsme...

MŠ u druháků

Koťátka a Sluníčka z MŠ dnes navštívila žáky z druhého ročníku ZŠ. Ti mladším...

Raftem po Vltavě

Jedním ze závěrečných výletů deváťáků bylo sjíždění Vltavy. 17.6. jsme...